Scroll Top
Tepeköy Mahallesi. 4550 sokak. No:11. Kat:3 Daire:10 Torbalı / İZMİR

İntihar Psikolojisini Anlamak

intihar kalp durması çizgisi

İNTİHAR PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK

Sizlerin de bildiği gibi Türkiye’nin 919 ilçesi içinde intihar oranının en yüksek olduğu ilçe maalesef ki Torbalı. Bu nedenle bugün İntihar psikolojisi üzerine yazmak istedim.

Her şeyden önce şunu netleştirmek isterim ki intiharı (öz kıyım) düşünen insanlar güçsüz, deli ya da kötü değildir. Bu kişiler sadece kaldırabileceklerinden daha fazla bir yüke maruz kalmaktadırlar. İntiharı düşünen insanların nedenleri belki de diğer insanlara geçerli bir neden gibi gelmeyebilir ancak bu kişiler için fazlasıyla acı verici olabilir ve bu acıya dayanma gücünü aşmıştır. Bu nedenle intihar düşüncesi olan birinin nedenleri size basit gelse bile kişi için acı veren bu düşünceleri göz ardı etmeyin. Unutmayınız ki sizin için basit olan bir konu başka birisi için çok acı verici olabilir.

 

İNTİHAR DÜŞÜNEN KİŞİLERLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

 

Bu konuda en doğru bilinen yanlış:’’ İntiharı düşünen ya da belirtileri olan kişiye bunu düşünüp düşünmediği sorulmamalı.’’ Kişiye intihar düşüncesinin olup olmadığını sormaktan çekinmemelisiniz. Bu konuyu sorarak onlara intiharı hatırlatmış ya da teşvik etmiş olmuyoruz. Bu düşünce zaten bu kişinin aklında sürekli bir şekilde bulunmaktadır. Biz bu düşüncenin olup olmadığıyla ilgili kendisine soru sorarak tedbir alabilir veya bir uzman yardımı için gerekli yönlendirmeleri yapabiliriz.

Diğer bir doğru bilinen yanlış ise ‘’İntihar edecek kişi intihardan bahsetmez, direkt gider yapar.’’ İntiharı düşünen kişi bunu dile getirir veya sık sık bunun imasında bulunursa ya da benzer bir basit görünen girişimde dahi bulunsa mutlaka bu durum ciddiye alınmalı ve gerekli profesyonel destek (psikolog ve psikiyatrist) alınmalıdır. Bu aşamada söylenen ya da denenen en ufak şey bile hayati bir önem taşımaktadır.

‘’Daha önce de denemişti ama o intihar edemez. Bizi korkutmaya çalışıyor. ‘’ Kişinin basit gibi görünse dahi bu konuda bir denemesi olduysa ya da bundan bahsettiyse ve gerçekleştirmediyse bile önemsiz görülmemelidir. Bir ya da birden çok kez yapmamış olması yapmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle mutlaka tedavi için kişinin motivasyonu sağlanmalıdır.

 

İNTİHARI DÜŞÜNEN KİŞİLERİN YAKINLARI NELER YAPMALI

 

Öncelikle Türk Psikologlar Derneği ‘nin yayınlamış olduğu yazıya göz atmanızı isterim. Buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz.

Eğer kişi de uyuşturucu ve alkol kullanımı sık görülüyorsa intihara olan eğilimleri daha yoğundur bu yüzden uyuşturucu ve alkol kullanımını gözlemliyorsanız mutlaka uzman desteğine başvurun.

Bir kişi depresyon tanısı almış ise ya da depresyon belirtileri gösteriyor ise mutlaka bir uzmana götürülmelidir. Çünkü en çok intiharla sonuçlanan durumlar genelde depresyon temellidir.

İntihara eğilimli olan kişiler hemen bir uzmana götürülemeyecek durumdaysa, mutlaka uzmana götürülecek zaman kadar gözetim altında olmalıdır. Bu konuda kişinin ailesi veya en yakınlarını büyük bir görev düşmektedir. Ayrıca bir uzmana götürülüp profesyonel destek alınıncaya kadar ki süreçte aile ya da yakınları mutlaka kişiyle konuşup umut aşılayabilir ve motive edebilirler.

Son olarak bu düşünceye sahip olan kişinin düşüncelerinden uzaklaşması için başka bir işle uğraşması (kendisinin de keyif alabileceği) onu intihar düşüncesinden uzman yardımı alana kadar ki süreçte uzaklaştıracaktır.

 

Leave a comment