Scroll Top

Bilişsel Davranışçı Terapi (bdt)

Bilişsel Davranışçı Terapi ; insanların davranışlarını ve psikopatolojilerini bilişsel ve davranışsal kuram ile açıklamaya çalışmaktadır. Yani düşüncelerimiz , duygularımız ve davranışlarımız arasındaki ilişkiyi açıklar ve buna değinir. Her ne kadar yapılandırılmış , amaca yönelen bir terapi şekli olsa da terapötik bağı da oldukça önemser. BDT ; depresyon , kaygı bozuklukları vb. birçok alanda oldukça etkilidir. Aynı zamanda aile , yetişkin , çocuk ve ergenler ile yapılan çalışmalarda da oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Yapılan çalışmalar sonucu Anksiyete bozuklukları , depresyon , duygudurum bozuklukları , yıkıcı davranış bozuklukları , dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu , dışa atım bozuklukları ,tik bozuklukları ve sosyal beceri eksikliğinin hatta migren ve benzeri psikosomatik temelli bozukluklarında tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmıştır.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi , düşüncelerimizin , hislerimizin yani duygularımızın ve nasıl davrandığımızı belirlediğini belirten yapılandırılmış bir terapi modelidir. Fakat aynı zamanda BDT , içerisinde emosyonel , gelişimsel ve sosyal öğeleri de barındırır.

Bilişsel Davranışçı Terapi ‘de Terapi Süreci

 

NOT: Bu terapi sürecinin bazı evrelerinden sizlere bahsedeceğiz. Fakat bu süreç detaylı olduğu gibi kişiden kişiye de değişkenlikler gösterebileceği için aşağıda tüm detaylarıyla yazmamız pek mümkün değildir.

Bu süreç genelde 3 evreden oluşmaktadır. İlk evrede danışanın var olan sorunu değerlendirilir. Bu noktada terapinin diğer evrelerine hazırlık yapılabilmesi için psikoeğitim yöntemi ile danışanın kendisine ve ailesine gerekli bilgilendirmeler yapılır.

İkinci evrede ise danışanın var olan semptomlarına uygun olarak bilişsel davranışçı teknik ve müdahaleler uygulanmaya başlar. Belirtiler gerektiği kadar azaldığında ise son evreye geçilir. Son evre çalışmasında ise genelleştirme , sürdürme ve yinelemeyi önleme tekniklerine yönelinir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi ‘de Kullanılan Teknikler

 

Bu terapi modelinde genelde duygu tanıma , bilişleri saptama , sokratik sorgulama , davranış deneyleri , exposure , modelleme , gevşeme , davranış antlaşması , kendine yönerge verme vb teknikler sıklıkla kullanılır. Bu ve benzeri teknikler ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz veya bilgi@vitapsikoterapi.com adresine direkt olarak sorularınızı mail atabilirsiniz.

Not: BDT ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Korku reaksiyonu bir kez harekete geçtiğinde, artık kendi kendisini beslemeye başlar.

 

Aaron T. BECK

Whatsapp Canlı Destek