Scroll Top

Aile Terapisi Nedir?

aile terapisi, torbalı aile terapisi, torbalı aile terapisti,izmir aile terapisi, aile terapisi nedir, aile terapisine ne zaman gidilmeli

Torbalı aile terapisi arayışlarınızda Vita Psikoloji

Vita psikolojik danışmanlık merkezi olarak  torbalı aile terapisi, torbalı aile terapisti, İzmir aile terapisi vb. aramalarda en çok tercih edilen kurum olmaktan mutluluk duymaktayız. Torbalı aile terapisi hizmeti için ” İLETİŞİM ” sayfamıza göz atabilirsiniz veya 0544  220  09  09 ‘ u arayarak bize ulaşabilirsiniz..  Bu yazımızda sizlere aile terapisi nedir? Aile terapisine ne zaman gidilmeli? vb. birçok konudan bahsedeceğiz. Konu başlıklarımızı aşağıda bulabilirsiniz.

-Aile terapisi nedir?
-Aile terapisine ne zaman gidilmeli?
-Aile terapisi nasıl uygulanır?
-Aile terapisinden kimler yararlanabilir?
-Aile terapisi ne kadar sürer?

Aile terapisi nedir?

Aile terapisi, bireysel terapi alan kişilerin değişim ve gelişimlerinde aile faktörünün öneminin fark edilmesiyle ortaya çıkan psikoterapinin bir çeşididir. Aile terapisini özetlersek, aile üyelerinin arasındaki problemlerin çözümüne odaklanan ve bununla birlikte aralarındaki iletişimin kalitesini arttırmayı hedefleyen bir terapi modelidir.

 

Yapmakta olduğumuz görüşmelerde var olan problem ailenin tek bir ferdinde bile olsa, torbalı aile terapist ‘i olarak olarak kişiyi bulunduğu ortama göre değerlendiririz.

Özetle aile terapisinin amacı, aile içinde var olan zorlu ve sıkıntılı problemlerin çalışılarak çatışmaların ortadan kalkması ve aile bireylerinin sağlıklı bir şekilde değişim ve gelişiminin sağlanmasıdır.

Aile terapisine ne zaman gidilmeli?

” Aile terapisine ne zaman gidilmeli ? ”sorusundan önce şunu belirtmekte fayda vardır. Hiçbir zaman kusursuz ilişki diye bir şey yoktur. Her ilişkide mutlaka ufak sorunlar ya da çok sık olmayan büyük sorunlar yaşanabilir. Bu ilişkilerin bir parçasıdır. Aile terapisine ne zaman gidilmeli ? sorusunun cevabına gelelim. Az önce bahsettiğimiz ilişkilerdeki ufak sorunlar veya çok sık olmayan büyük sorunlar her ilişkide vardır ancak bu sorunlar bazı ilişkilerde diğerlerine göre daha büyük problemler oluşturmaktadırlar. Bu noktada terapi süreci devreye girmektedir. Aşağıda belirtilen ya da benzer durumlarda terapiye başvurmanız ilişkiniz için iyi olacaktır.

  • Ufak sorunlar artık size zarar vermeye başlamış ise.
  • Sık olmayan büyük problemlerin sayısı artmış ve sıklaşmış ise.
  • Tartışma anında iki taraftan birisi diğer kişinin benliğine saldırıda bulunuyor ise.
  • Tartışma anında var olan problemi ve öfkeyi doğru ve sağlıklı yansıtarak ifade edememek.
  • En önemlisi de problemin boyutu fark etmeksizin çözümlemek yerine yok sayılmaya çalışıp çözümsüz bırakılıyor ise (kaçınma).

Yukarıda belirtilen tüm bu konular ve buna benzer daha birçok konuda aile terapisti desteği kesinlikle etkili olacaktır. Başka birçok konuda terapi desteğine başvurabilirsiniz. Aile terapisine ne zaman gidilmeli ? sorusunun diğer önemli bir kısmını şöyle açıklayabiliriz. Birçok aile terapiye başvurmadan önce ilişkinin içindeki sorunları sürekli göz ardı ederek son noktaya kadar beklemektedirler. Bu da ilişkinin yıpranmasına ve terapi ihtiyacını son çare olarak görmelerine sebep olmaktadır. Ancak terapi sürecine son çare olarak başvurulduğunda kişiler terapi sürecine kadar yıpranmış oldukları için bu süreçte mücadele etmekte zorlanmaktadırlar. Diğer yandan aile terapisti ‘ nin de bu süreçte çiftlere belirttiği gibi terapi süreci de uzayacak ve zorlu olacaktır.

Tüm bunlara özetle aile terapisine yukarıda belirttiğimiz belirtileri gözlemlediğiniz an başvurmak çiftler için çok daha kolay bir süreç olacaktır. Diğer yandan problemler kronikleşmeden önce aile terapistine başvurduğunuzda var olan problemler daha iyi ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşacaktır.

Torbalı aile terapisti ve İzmir aile terapisti tercihlerinizde dikkat edilmesi gerekenler

Birçok kişi aile terapisi ya da aile terapisti aramalarında genelde İzmir aile terapisi, İzmir aile terapisti, Torbalı aile terapisi, Torbalı aile terapisti, Gaziemir aile terapisi, Gaziemir aile terapisti, Menderes aile terapisi, Menderes aile terapisti gibi kelimeleri kullanmaktadırlar. Ancak burada kendinize uygun bir aile terapisti bulabilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. 

İlk olarak eğer Torbalı, Ayrancılar, Selçuk, Menderes vb. merkeze uzak ilçelerde yaşıyor iseniz bu ilçelerin adını başa yazarak torbalı aile terapisi ya da torbalı aile terapisti şeklinde aratmanız daha iyi olacaktır. Çünkü direkt olarak İzmir aile terapisti diye arattığınızda size çok daha uzak olan bölgelerden danışmanlık merkezleri de görebilirsiniz. Hangi danışmanlık merkezinin nerede olduğunu anlayabilmek için danışmanlık merkezlerinin web sayfalarındaki iletişim kısmına göz atmayı unutmayın. 

Bir diğer önemli konu ise bulunduğunu ilçenin aramasını ( Örnek: Torbalı aile terapisi veya torbalı aile terapisti ) şeklinde yaptınız. Bu aramalarda birçok site üst sıralarda ve haritalarda yer alıyor olabilir ancak bu durum o psikolojik danışmanlık merkezinin iyi olduğu anlamına gelmemektedir. O nedenle hizmet alacağınız kişinin ilk olarak bir psikolog olup olmadığını belgeleriyle teyit etmesini isteyebilirsiniz. Diğer yandan bir psikoloğun sadece 4 yıllık bir psikoloji bölümünü bitirmesi maalesef ki yeterli değildir. Psikolojik destek alacağınız kişiyi tercih ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili yazımıza göz atmanızı öneririz.

İzmir aile terapisi, İzmir aile terapisti, aile terapisti gibi aramalar yaptığınızda ise google genelde size yakın bölgeleri yine karşınıza çıkarıyor olsa bile daha çok İzmir’in merkezinde bulunan kurumlara yönlendirebiliyor. O nedenle Eğer merkezi bölgede bir danışmanlık merkezi arıyorsanız İzmir aile terapisi, İzmir aile terapisti şeklinde aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Ancak her zaman bulunduğunuz hizmet ve ilçe adıyla işiniz çok daha kolay olacaktır. 

Aile terapisi nasıl uygulanır?

Aile terapisinin , bireysel terapiden farkı ise tek bir kişi üzerinden değil tüm aile fertlerini kapsayan bir süreçtir. Aile terapisinde görüşmeler kimi zaman tüm aile ile birlikte yapılabilirken kimi zamanda aile fertleriyle bireysel olarak ayrı ayrı görüşülür. Bunun dengesini ayarlayan kişi ise aile terapisti ‘dir.

Aile terapisti bu süreçte kişilerin birbirlerini dinlemelerine fırsat yaratır. Ayrıca aile terapisti bu süreçte var olan problemi karşısındakinin penceresinden bakmasını sağlar. Bu sayede kişilerin empati becerileri de gelişmiş olur. Aile terapisi nasıl uygulanır ? sorusunun bir diğer cevabında ise en önemli noktaya değinmek isteriz. Bu süreçte aile terapisti , hem birlikte yapılan hem de bireysel yapılan seansların içeriğinde iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve var olan problemler ile ilgili yeni baş etme becerileri kazandırmayı hedefler.

Aile terapisi ne kadar sürer?

Hiçbir şekilde net bir sayı söylemek mümkün olmamakla birlikte bilimsel veriler bunun ortalama olarak 8-24 seans aralığında olduğunu belirtmektedir. Ancak belirttiğimiz gibi , problemin ne olduğu , aile bireylerinin katılımı, aile ve psikolog arasında kurulacak olan terapötik bağ ve kişilerin bu sürece inanç, uyum ve istekleri ve daha birçok değişken nedeniyle seans sayısı farklılık göstermektedir. O nedenle 8 veya 24 seans ile kısıtlamak mümkün değildir. 

Terapi sürecinden kimler yararlanabilir? 

Bu kısmı detaylıca açıklamadan önce şunu belirtmek önemlidir. Bu terapi sürecinden aile ve çift olan herkes faydalanabilir. Bu terapi modelinin ciddi anlamda oldukça geniş bir çalışma alanı vardır.  Aile terapisinin kullanım alanlarının birçoğunu aşağıda bulabilirsiniz.

  • Çift ilişkileri.
  • Aile içi iletişim problemleri.
  • Boşanma süreçleri.
  • Çocuklardaki davranış bozuklukları.
  • Ergenlerde veya çocuklarda okul problemleri.
  • Aile içi bireylerde alkol ve madde kullanımı.
  • Duygusal istismar.
  • Fiziksel veya psikolojik şiddet.
  • Yas, kayıp ve travma.
  • Aile bireylerinin iş, taşınma vb. değişikliklerine bağlı problemler.
  • Ebeveynlik becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar.
  • Yeme ve uyku bozuklukları.
  • Üvey bireyi bulunan ailelere psikolojik destek.
  • Ekonomik problemlere dayalı olarak oluşan huzursuzluklar.
  • İş stresine bağlı olarak oluşan problemler.
  • İşkolikliğe bağlı olarak oluşan ailevi problemler.
  • Çocuk, ergen ve yetişkinlerin ruh sağlığı. 
  • Anksiyete ve benzeri duygusal bozuklukların yarattığı huzursuzluklar.

Bunun gibi daha birçok probleme odaklanabilen bu terapi süreci birçok kişinin hayatına olumlu dokunuşlar yaparak baş etme becerileri geliştirmiş aile bireyleri oluşturmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi aile ile nasıl çalışır?

Bilişsel Davranışçı Terapi aile içinde bulunan bireylerin birbirlerine ya da çevrelerine karşı uyumsuz davranışlarının düzenlenmesini sağlar. Bu davranışların değişiminin düşünce ve duygulara bağlı olduğu bilgisini aile bireylerine kazandırır. Tüm bunları sağlayarak aile bireylerindeki olumsuz, negatif veya sağlıksız düşüncelerini yeniden düzenleyip var olan problem ile birlikte baş etmeyi öğretmektedir.

 


Anahtar kelimeler

Torbalı aile terapisti, torbalı aile terapisi, İzmir aile terapisti, İzmir aile terapisi, aile terapisti, aile terapisi nedir

bir yorum bırakın