Scroll Top
Tepeköy Mahallesi. 4550 sokak. No:11. Kat:3 Daire:10 Torbalı / İZMİR

Psikolojik Danışmanlık Merkezi Seçimi

psikolojik danışmanlık merkezi torbalı pedagog psikiyatrist vitapsikolojik danışmanlık merkezi

Vita psikolojik danışmanlık merkezi olarak bu hafta ” Psikolojik danışmanlık merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli? ” sorusunu cevaplayacağız. Ayrıca psikolog, psikiyatrist ve pedagog gibi mesleki kelimeleri anlam ve ayrımlarına değineceğiz. Bu konulara bir bilgilendirici bir açıklama getirmek istiyoruz çünkü günümüzde danışanlarımızın bu terimlerin çok karışması nedeniyle sağlıklı tercihler yapamadıklarını görebiliyoruz. Örneğin danışanlarımız internet üzerinden torbalı pedagog , torbalı psikolojik danışmanlık merkezi , torbalı psikiyatrist gibi birçok arama yapmaktadırlar. Ancak hangi konuda ihtiyaçları olduklarını tam ayırt edememektedirler. Bu ve başka birçok konuya dair detaylı bilgi almak için vita psikolojik danışmanlık merkezi olarak sorularınız cevaplamak isteriz. Bizlere  ” İLETİŞİM ” sayfamızdan ulaşabilir ya da ” HAKKIMIZDA ”  sayfamızdan bizlere dair daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Psikolojik danışmanlık merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli ? 

Aslında bu sorunun cevabı bile tek başına bir yazıyı tamamlamaya yeterlidir. Ancak bugün sadece en önemli noktalarına değineceğiz. İlk olarak bilinmesi gereken en önemli sorunlardan biri maalesef ki biz psikologların ülkemizde meslek yasasının olmamasıdır. Bu problem bazı ciddi sorunlara yol açmaktadır. Örneğin bugün psikoloji lisans diploması olmayan bir kişi danışmanlık merkezi adı altında çok rahat bir şekilde resmi olarak yer açabilmektedir. Bu da hem psikologlar adına hem de danışanlar adına ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Çünkü bir danışanın ruh sağlığı ile ilgili problemlerinin çözümünde doğru bir yaklaşım uygulanmadığında felaket sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Medya da bunun birçok örneği de bulunmaktadır.

Bu nedenle psikolojik danışmanlık merkezi seçerken ilk dikkat edilmesi gereken konu; terapi hizmeti aldığınız kişinin psikoloji lisans mezunu olup olmadığıdır. Diğer yandan psikiyatristler de pek tabiki psikoterapi hizmeti vermektedirler ancak günümüzde üzülerek belirtmeliyiz ki psikiyatrist ler ağırlıklı olarak ilaca odaklanıp psikoterapi yi arka planda tutmaktadırlar. Tabiki bu her psikiyatrist için geçerli değildir. Psikoterapiye hak ettiği önemi veren psikiyatristleri bu cümlelerimizin dışında tutabiliriz.

Psikolojik danışmanlık merkezi seçerken dikkat edilmesi gereken ikinci bir konu ve ayırt etmesi en zor durumlardan bir tanesi yetkinlik ve yeterlilik konularıdır.

Yetkinlik aslında ilk madde de belirttiğimiz diploma konusuna bağlıdır. Ancak tabiki psikolog unvanı yani yetkinliği kişi kazanmış dahi olsa bu yetkinliği ve yeterliliği devam ettirebilmek ve sağlayabilmek için kişinin kendisini sürekli olarak geliştirmesi gerekmektedir.

Günümüzde ise çoğunlukla psikoloji mezunu olan ancak mezuniyet sonrasında terapi becerisi konusunda kendisini geliştirme ve güncel bilgileri donanımına katmayı atlayan birçok psikolog bulunmaktadır. Bu da bizi ” Yeterlilik ” konusunun es geçildiği bir durumla karşı karşıya bırakmaktadır. Bir danışan psikoloğun sadece hangi okul ve bölümden mezun olduğunu değil aynı zamanda süpervizyon alıp almadığını , daha sonrasında hangi eğitimleri aldığını , hangi alanda kendisini geliştirmeye yöneldiğini ya da sizin yaşadığınız probleme dayalı hangi teknikleri kullandığı ve bu konuda ki tecrübelerini sormalıdır.

Psikiyatrist – Pedagog – Psikolog kimdir?

Psikolojik danışmanlık merkezi seçerken psikiyatrist, pedagog, ve psikolog terimleri arasındaki fark bilinmediğinden danışanlar birçok kez yanlış tercih ve yönlendirmelere maruz kalabiliyorlar. Bu nedenle aralarındaki farkların neler olduğuna değinerek sizlerin olabildiğince sağlıklı tercih yapabilmenizi istiyoruz.

İlk olarak psikiyatrist kimdir sorusuyla başlayalım .

Psikiyatrist ler tıp fakültesinden mezun olarak ruh sağlığı alanında teşhis ve tedavi becerilerini kazanarak müdahale edebilirler.

İkinci olarak pedagoglardan bahsedelim.

 Pedagoglar; çocuklarda var olan psikolojik sorunların, çözümünde aileye destek olmaktadır. Ayrıca var olan problemleri çocukla birlikte çalışarak çözüm üreten ve çocukların zihinsel gelişimlerini takip eden uzman kişilere denmektedir.

Öncelikle bu konuda çok ciddi problemler ile karşılaşılmaktadır. Özellikle bir psikolojik danışmanlık merkezi yetkilisiyle görüşüldüğünde kendilerini pedagog olarak tanıtıyorlar ise iki kere düşünülmesi gerekmektedir. Çünkü en son pedagoji bölümü 1982 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı kanun ile üniversitelerde kapatıldı. Daha sonra bu birim eğitim bilimleri fakültesine çevrildi. Ancak maalesef ki çoğu kişinin bu konuyu bilmemesini fırsat olarak gören meslek uzmanları veya meslek dışı kişiler bu durumu kullanarak kendilerini pedagog olarak tanıtmaktadırlar. Ancak gerçek bir pedagog olabilmesi için çok uzun yıllar önce bu bölümü okumuş olması gerekir. Fakat daha yeni mezun veya bu meslekte 10-15 yıldır var olan kişiler bile pedagog olduğunu iddia ederek birçok danışanı yanlış bir şekilde yönlendirmektedir.

Son olarak psikologlardan bahsedebiliriz.

Psikolojik danışmanlık merkezi seçerken en dikkat edilmesi gereken konu psikologlardır.

Psikologlar 4 yıllık lisans eğitimlerinden sonra bazı uzmanlık alanlarını seçerek kendilerini bu konuda geliştirmektedirler. Örneğin pedagog eğitimi 1982 yılından beri olmadığı için psikologlar çocuk alanına yönlenerek bu alanda uzmanlaşabilirler. Diğer alanlar ise çift ve aile , yetişkin , ergen terapileridir. Psikoterapi alanına en hakim mesleklerden birisi psikologlardır.

Aslında en çok karıştırılan kısımlardan bir tanesi psikologlar olabilir. Özellikle psikiyatristler ile psikologlar fazlasıyla karıştırılmaktadır.

Psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümünden 4 yıllık eğitimini alarak mezun olan ruh sağlığı alanında özellikle psikoterapi alanına yönelik kendini geliştirmekte olan ve psikoterapiyi uygulayan kişilerdir. Psikiyatristler ile karıştırılmasının en büyük sebebi , psikiyatristlerinde terapi eğitimi aldıkları takdirde psikoterapi uygulayabilmeleridir. Ancak psikiyatrist ; duygu durum düzenleyici ya da antipsikotik ilaçlar gibi farmakoloji eğitimini de aldıklarından ötürü ilaç yazma yetkinlikleri bulunmaktadır. Ancak psikologlar ise işin terapi alanında daha güçlü bir şekilde yer almaktadırlar.

NOT : Dünya çapında yapılan en önemli bilimsel araştırmaların verdiği sonuçlar göstermektedir ki bir psikolojik problemin tedavisinde psikoterapi tek başına yeterli olabilirken ilaç devamlılık gösteren bir tedavi sağlamamaktadır. ( her psikolojik problem için bu bilgi geçerli değildir. ) Bu ve benzeri durumlarda en hızlı ve en etkili tedavi şeklinin psikoterapi ve ilaç ile desteklenmesi sonucuna ulaşılmıştır. Ancak dediğimiz gibi her durumda ilaç kullanımı zorunlu değildir. Psikoterapi tek başına belli problemlerin çözümünde kalıcı olarak etkilidir.

GOOGLE ile psikolog – psikiyatrist – pedagog aramak

Psikolojik danışmanlık merkezi ile ilgili tüm bu bilgilere dayanarak artık torbalı pedagog , torbalı psikiyatrist , torbalı psikolog , torbalı pedagog, İzmir torbalı psikolog , İzmir torbalı psikiyatrist, İzmir torbalı pedagog gibi aramalarınızı seçerken daha sağlıklı bir seçim yapacağınıza inanarak yazımızı bitiriyoruz.

NOT :

Vita psikolojik danışmanlık merkezi olarak bu konuları ayrı ayrı sizler için ele aldık.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz psikologların süpervizyon süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz psikologların mesleki deneyimi yazımızı daha detaylı şekilde bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz psikologların mezun olduğu okulların önemini anlatan bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Son olarak psikolog olmak yazımıza göz atarak daha detaylı bilgiler de edinebilirsiniz.

bir yorum bırakın