Scroll Top
Tepeköy Mahallesi. 4550 sokak. No:11. Kat:3 Daire:10 Torbalı / İZMİR

DEPRESYON NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

depresyon nedir , depresyon belirtileri nelerdir , depresyon türleri , depresyon tedavisi , depresyon ilaçları

Depresyon nedir?
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyon türleri nelerdir?
Depresyon tedavisi

ile ilgili tüm sorularınıza yazımızda yanıt bulabilirsiniz. Dilerseniz ” İLETİŞİM ” sayfamızdan bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca 0544 220 09 09 ‘ u arayarak veya ” HAKKIMIZDA ” sayfasını okuyarak bizler ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Depresyon nedir?

Üzüntülü hissettiren ve kişide keyif aldığı şeylere karşı ilgi kaybına sebep olan duygu durum bozukluğuna ” Depresyon ” denir . Duygu durumlarımızı yani hissettiklerimizi dışarıya yansıtmaya da ”Duygulanım” denir. Depresyon; düşünce biçimimizi , hislerimizi ve davranışlarımızı olumsuz olarak etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişiyi sürekli olarak üzüntü halinde tutmakla birlikte birçok keyifli aktiviteleri yapmaktan da alıkoyar. Bu kişiler genelde ev ,sosyal yaşam, ikili ilişkiler ya da iş yeri gibi ortamlardaki aktif rollerini gerçekleştirmede zorluk yaşarlar. Depresyon içerisinde olan kişiler genel olarak yaşamanın anlamsız ya da amaçsız olduğunu düşünürler.

Depresyonun şiddetinin 3 aşaması vardır :

  • Hafif
  • Orta
  • Şiddetli

Bu duygu durum bozukluğu genel olarak bir olaya karşı verilen geçici ve normal düzeydeki üzüntü ve/veya mutsuzluk ile karıştırılabilmektedir. Kişinin; yaşadığı durumun mutsuzluk mu yoksa depresyon mu ? farkını anlayabilmesi için yaşadığı durumun normalin üzerinde bir üzüntü ve bezginlik mi olduğuna dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda unutmamak gerekir ki bu duygu durum bozukluğu kısa süreli değil uzun süreli bir duygu durum halidir. Bu özelliği ile de mutsuzluk ile ayırt edilebilir hale gelmektedir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere depresyonun üzüntü ve mutsuzluktan çok daha farklı kısımları vardır. Unutmamak gerekir ki insanlar hayatında bir kez dahi olsa ortaya çıkabilir ya da bazı vakalarda ise bu durum birden fazla olabilir. Mutsuzluk ile depresyonu ayırt etmemize olanak sağlayan listeye depresyon belirtileri diyebiliriz. Aşağıda depresyon belirtileri olan listeden yararlanabilirsiniz.

  • Uzun süreli üzgünlük hissi
  • Günlük aktivitelerin keyif vermemesi
  • Yeme davranışındaki problemler ( Aşırı yemek veya iştahsızlık )
  • Kişinin kendisini değersiz hissetmesi
  • Geçmiş yaşantısında ki başarısızlıklara bağlı olarak yoğun bir şekilde kendini suçlama davranışı ve hissi
  • En basit konularda dahi ciddi öfke patlamaları
  • Kaygılı hissetme ya da huzursuzluk hissi
  • Nedeni belli olmayan vücut veya baş ağrıları
  • Sık sık ve tekrarı olan ölüm düşünceleri ya da girişimleri
  • Kişide en ufak işlerde dahi çok yoğun çaba gerekeceği hissi
  • Uyku problemleri ( aşırı uyku ya da uykusuzluk)
  • Odaklanma problemleri
  • Karar vermede zorluk

Bu ve benzeri problemler depresyon belirtileri olarak sayılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki yukarıda belirtilen depresyon belirtilerinden bir tanesinin kişide var olması depresyon tanısı koymak için yeterli değildir. Kişilere depresyon teşhisi konulabilmesi için mutlaka klinik anlamda gözlem gerekmektedir. Bu gözlemi ve teşhisi koyma yetkisi psikiyatristlerindir.

Depresyon Türleri Nelerdir?

Majör depresyonun olmasının nedenleri her bir bireyde farklılıklar göstermektedir. Bu alanda çalışan uzmanlar depresyonun türünü anlayabilmek adına kişideki belirtiler içerisinde bazı özellikleri ararlar. Bazı özellikler depresyon türleri nelerdir sorusuna cevap niteliğinde olacaktır. Depresyon türleri ‘ ni aşağıdaki listemizde bulabilirsiniz.

  • Anksiyete problemi : Gerçekdışı düşünceler veya bazı yaşanan olaylara karşı endişe verici huzursuzluk ile ortaya çıkan tür..
  • Katatoni : Kişinin kontrol edemediği motor aktivitesi ile amacı olmayan hareketler içeren ya da sabit / katı duruşlar ile birlikte görülen tip.
  • Atipik Özellikler : Nadirde olsa bazı yaşanılan olaylara karşı geçici mutluluk hissi , iştahta artış , aşırı uyuma davranışı , vücutta ağırlık hissi ile birlikte görülen tür.
  • Psikotik Özellikler : Kişinin kendisini yetersiz gördüğü ya da diğer olumsuz inançlar içeren gerçek dışı inançlar ( hezeyan) ya da halüsinasyonların eşlik ettiği tür.
  • Karışık Özellikler : Kişinin benlik saygısında artış , çok fazla konuşma içeren ve enerji yoğunluğu ile olan tür ( mani).
  • Melankolik Özellikler : Kişiye daha önceden keyif veren ancak artık bu keyfi hissedemeyen durumlarda görülen tür. Kişi sabah erken uyandığı anlarda ruh hali kötüleşir ve halsizlik ile birlikte ajitasyon da oluşabilir.
  • Mevsimsel Özellikler : Adından da anlaşılacağı gibi mevsim geçişlerinde ortaya çıkmaktadır bu depresyon türü. Genel olarak güneş ışığına daha az maruz kalındığı zaman tetiklenen tür.
  • Peripartum Başlangıç : Hamilelik süresince ya da doğum sürecinden sonraki haftalarda ya da aylarda ortaya çıkan tür.

NOT: Bu konuda doğru teşhisin koyulması oldukça önemlidir. Çünkü doğru tedavi için doğru bir teşhis olması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki kişinin kendisinde bulunan farklı tıbbi sorunlar da semptom olarak depresyonu içerebilir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon nasıl tedavi edilir ?

Bu duygu durum bozukluğuna sahip birçok kişi ile yapılan çalışmalarda psikoterapi başta olmak üzere ilaç ve psikoterapinin birlikte kullanımı oldukça etkilidir. İlk aşama olarak semptomlar çok yoğunsa yani var olan durum şiddetli seviyede ise önce ilaçlar ile şiddeti azaltmak hedeflenir. Daha sonrasında ilaç kullanımının yanında psikoterapiye başlanabilir.

İlaç tedavisi

Depresyon tedavisi ile ilgili ilaç kısmını açıklamadan önce şunu belirtmek isteriz. İlaç tedavi süresince kullanılacak ilaçlar kesinlikle doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.

Depresyonda ilaç tedavisi için en sık kullanılanlar antidepresanlardır. Bu antidepresanların birçok çeşidi bulunmaktadır.

Depresyonda ilaç tedavisi uygulamasında kişi için doğru ilacı bulabilmek için birkaç farklı ilaç ve çeşitlerini denemek gerekebilmektedir. Bu konuda kişinin sabretmesi ve bu süreçte oluşabilecek yan etkilerden endişelenerek doktorun kontrolü dışında ilacı bırakmaması gerekir. Kişi için en uygun ilacı doktor doğru yönlendirmeler ile bulacaktır. İlaçların etki etmesi biraz zaman alabilir bu nedenle de sabretmek te bu işin önemli bir parçasıdır.

İlaç tedavisi hakkındaki en detaylı bilgiyi doktorunuz mutlaka sizlere verecektir.

Psikoterapi ile tedavi

Depresyon tedavisi içerisinde yer alan en önemli uygulamalardan bir tanesi psikoterapidir. Psikoterapi ; danışanın bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmeler sağlayarak ve bu uzmanın danışana belli teknikleri içeren konuşmalar ile tedavi etme sürecidir.

Depresyon tedavisi için psikoterapinin en sık kullandığı ve en etkili olduğu düşünülen teknik ise Bilişsel Davranışçı Terapi ‘ dir.

Psikoterapinin kişilere destek olacağı konuları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bireyin diğer insanlar ile sosyal becerilerinin gelişiminde yardımcı rol oynaması ve deneyimler kazanmak.
  • Yaşanabilecek bir kriz anına uyum sağlayabilmek
  • Depresyonu tetikleyebilecek davranışları belirleyip ,sağlıklı davranışlar ile değiştirmek.
  • Kişinin gerçekçi hedefler belirleyebilmesini sağlamak
  • Hayata dair memnuniyet ve kontrol duygusunu kazandırabilmek
  • BDT ‘ nin en çok odaklandığı konu olan yanlış veya olumsuz inançları ( düşünceleri) , duyguları ve davranışları ortaya çıkarıp bunu pozitif ve sağlıklı olanlar ile değiştirmek.
  • Kişinin yaşadığı sorunları çözmeyi öğretmek ( baş etme becerilerini geliştirmek ve yeni baş etme becerileri kazandırmak )

Psikoterapinin birçok çeşidi bulunmak ile birlikte en etkili versiyonu yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Ancak günümüz pandemi şartları ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde online terapiler de yüz yüze terapi kadar etkili olabilmektedir. ONLINE PSİKOLOG yazımıza göz atarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

bir yorum bırakın